Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език
  • Начало +
  • Подаръчен ваучер +
  • Уча се +
  • Запитване +
Вижте всички статии

Как да избегнете обръщането на каяка си

Как да избегнете обръщането на каяка си

Когато сте в морето едно от нещата, за които трябва да внимавате, е да избегнете обръщането на каяка.
Първото правило е винаги да използвате висок клас каяци от доказани производители, проектирани за висока стабилност и с размери, подходящи за вашето телосложение.
Това са обикновено туристически каяци с дължина над 4 метра и ширина над 60 см.

Качествата на лодката обаче не са единствения важен фактор. Запазването на равновесие и умението да възстановите изгубения баланс са друга компонента за добро преживяване на вода.


- Едно от основните правила за запазване на равновесие е винаги да се стремите да държите главата си центрирана над каяка, независимо от наклона на лодката:

 

 

 

Бедрата трябва контролират каяка, а с ръцете да загребвате.
Стремете се  долната и горната част на тялото да работят независимо, но в сътрудничество помежду си.

Ако загубите равновесие или бъдете ударени от вълна ще имате нужда от опора, за да предотвратите преобръщане като вариантите са няколко:

 

1. Възстановяване на баланса с помощта на страничен натиск

 

Поставете лопатата на гребло върху повърхността на водата, отстрани на каяка, и натиснете силно. Когато натиснете надолу лопатката на греблото, то започва да потъва. Това осигурява добра опора, докато не потъне на повече от 30 сантиметра под повърхността. Ако оставите лопатката да потъне на 60 см или повече, ще имате много малка опора.
Времето е важно, тази операция е ефективна в първата секунда, така че трябва да използвате пълноценно малкото време, което имате. Едновременно с натиска върху лопатката бедрата трябва да натиснат лодката в обратната посока.

Трябва да се прави разлика между страничен натиск за запазване на равновесие и удар с греблото за възстановяване на равновесие и използването му за връщане в изправено положение.

 

2. Възстановяване на баланса с помощта на страничен удар с греблото - общи положения

 

Това включва спиране на обръщащата инерция чрез страничен удар на водата с греблото, веднага щом загубите равновесие. Тази моментна опора, която получавате от греблото, ще ви позволи да преобърнете каяка с бедрата отново изправен и да издигнете тялото си отгоре. Важно е да се отбележи, че тази техника работи много по-добре, когато сте в подходящ за вас каяк, който има стабилна опора за бедрата.

 

 

 

 

Има два вида удара с гребло във водата, които можете да използвате.
- Нисък удар, когато греблото е под лактите ни и висок удар, когато греблото е над тях.

Разбира се, тези умения трябва да се развиват и практикуват във вода.

 

3. Поддържащ удар "ниско възстановяване"

 

Най-лесно е да научите как да правите удари за възстановяване близо до брега във вода до кръста с помощник, стоящ до вас. Ако ще изпълнявате удара от дясната си страна, вашият помощник стои отляво точно зад вашето тяло. Помощникът хваща здраво ръба на кокпита с една ръка зад вас и една отпред. Трябва да сте внимателни, защото може да се преобърнете, въпреки усилията на вашия помощник.

 

Инструкции за нисък ход за възстановяване вдясно:

 

3.1. Седнете изправени, като държите греблото си в позиция за гребане. Примерните инструкции са за гребло с управление от дясната ръка. И така, повдигнете единия си лакът и завъртете дясната си китка, докато дясната лопатка на греблото застане хоризонтално.

 

3.2. Протегнете се надясно с греблото си. Не изправяйте напълно десния си лакът. За първи опит го дръжте огънат на 90 градуса. За нисък опорен удар за възстановяване, десният ви лакът трябва да е по-висок от лоста на греблото. Вашето гребло трябва да е възможно най-хоризонтално и под прав ъгъл спрямо каяка. Поставете гърба на лопатката върху водата. Наклонете малко тялото си към него и внезапно натиснете силно надолу („удар“). Докато удряте, дръжте главата и тялото си там, където са и използвайте бедрата си, за да върнете каяка обратно изправен. Част от секундата по-късно, когато каякът е изправен, можете да изправите и тялото си.

 

3.3. За да издигнете лопатката на греблото отново на повърхността, завъртете лопатката вертикално, тя лесно ще премине нагоре през водата. След като направите първия си опорен удар, опитайте отново, с вариации до усвояване на техниката, а след това опитайте да наклоните каяка, тялото и главата си малко повече надясно, преди да ударите, и опитайте да промените силата, с която удряте. Не трябва да разбивате лопатката на греблото върху повърхността с шум и пръски, но ударът ви трябва да е бърз и твърд, така че лопатката да не потъва повече от необходимото.

 

Колкото повече се навеждате, толкова по-далеч трябва да се протегнете, за да е дълъг лоста и да успеете се върнете обратно отново изправен.

 

Когато усвоите нисък възстановителен удар отдясно, започнете да го тренирате и отляво.

 

4. Поддържащ удар "високо възстановяване"

 

Това е същото като ниско възстановяване, с изключение на това, че се навеждате още повече, лакътят ви е по-ниско от греблото и загребващата страна на лопатата на греблото сочи надолу.

 

Този удар изисква добро щракане на бедрата. Обърнете внимание, че на чертеж 3 по-долу каякът отново е почти изправен, но главата и тялото на каякара са все още доста настрани.

 

По-бързо и по-лесно е, ако помощник стои до каяка на обучаващия се.

 

Инструкции за висок удар за възстановяване вдясно:

 

4.1. Седнете изправени, като държите греблото си в позиция за гребане. Повдигнете греблото, като огънете лактите си, докато греблото застане хоризонтално, на около 20 см пред гърдите ви, и завъртете китките си назад, ако е необходимо, така че загребващата страна на дясната ви лопатка да сочи надолу. Наведете тялото и лодката си надясно, протегнете ръка надясно и поставете лопатката на греблото на повърхността. Дръжте двете си ръце ниско, така че лопатката върху водата да е възможно най-хоризонтално.

 

4.2. Удрарета силно така, че лопатката да върви вертикално надолу.

 

4.3. В същото време с тазобедрената става и бедрата връщате каяка в хоризонтално положение миг преди и вие да се изправите. 

 

4.4. За да извадите лопатката от водата, завъртете греблото си така, че лопатката да застане вертикално и след това дръпнете нагоре.

 

С малко практика би трябвало да можете да пъхнете десния си лакът във водата, преди да ударите, след това дясното си рамо, след това дясното си ухо. Опитен каякар може лесно да наведе главата си под вода, преди да се изправи отново.

 

 

ВНИМАНИЕ: Изкушаващо е да стигнете с високото възстановяване до крайности, да се хвърляте от едната страна на другата и да протягате ръка колкото можете настрани. Всички го правят защото им харесва. Но имайте предвид, че някои хора са уязвими към изкълчване на раменете. Това е доста често срещано нараняване сред екстремните каякари. Извършването на мощен удар за високо възстановяване с външната ви ръка, изправена в лакътя може да доведе до изваждане на рамото от ябълката.
 

Източници:
kayarchy.com
paddling.com

Остави мнение/коментар

    Все още няма коментари